Al het jongvee op stal

De wintertijd is begonnen (met video)

Het is 2 november. Het gras is op, de bodem doorweekt van de vele regen. Het weideseizoen 2021 zit er op. De melk- en droge (hoogzwangere) koeien staan, na 6,5 maand buiten te hebben gestaan, al twee dagen op stal. Nu is het ook de beurt aan het jongvee en de weidekoeien die nog in het Leechlân staan.

Út fan hûs in het leechlân

Nadat we in juni de eerste snee gras in het Leechlân hebben gemaaid, hebben we de percelen in het Leechlân klaar gemaakt voor het weiden van vee. Begin juli hebben we ons jongvee, de droge- en weidekoeien verhuisd naar het Leechlân. Gekscherend zeggen we dan dat ze ‘út fan hûs’ zijn.

De dames hebben het hier goed gehad. Ze zijn goed gegroeid en hebben genoten van veel ruimte. Het jongvee en de weidekoeien hebben er bijna vier maanden doorgebracht.

Naar huis

En nu is het gras echt op. De temperatuur is flink gezakt en de grond goed nat. Het gras groeit dit jaar niet echt meer bij.

Dat de dames wel verkassen willen, is wel heel duidelijk. Met gemak krijgen we alle dieren in alle rust in de veewagen. Boven verwachting snel hebben we in ongeveer twee uur onze 46 dieren verhuisd van het Leechlân naar het Hôflân.

De wintertijd is begonnen

Inmiddels staan de dames voor de tweede dag binnen. Vanaf het begin heerste er rust in de stal. De wintertijd is begonnen …

Kijk voor een impressie van de verhuizing naar de vlog ‘De wintertijd is begonnen‘.