Natte voeten in de wei

Natte voeten in de wei

Het is maandag 11 april 2022 en voorjaar. Door het mooi weer staan de dames te trappelen om naar buiten te mogen. Net als de boerin overigens, maar de boer geeft aan dat het nog niet kan. Ik trek mijn laarzen aan en ga zelf kijken.

Natuurlijk heeft de boer gelijk. De plassen staan op het land en waar geen water te zien is, hoor ik zuiggeluiden onder mijn laarzen.

In maart kregen we ook al protesten. Het was overdag heel mooi lenteweer, maar de hele koude nachten en nachtvorst zorgden er voor dat het lang duurde voordat de grond droog genoeg was. Toen moest er eerst nog landwerk worden gedaan en al snel voorspelden de mannen dat we nog hagel en sneeuwbuien zouden krijgen. Onze dames waren echter onrustig. Ze roken de lente en wilden naar buiten!!

Vorige week was er inderdaad sneeuw, hagel en hele koude regen. Bij elkaar ruim 29 mm neerslag. Dat lijkt niet veel, maar met een koude bodem gebeurt er ook niet zoveel. De bodem moet een stuk warmer zijn om het gras te laten groeien. Als het gras groeit is het water veel sneller weg.

Met het water nog op het land, lijkt het nu toch de goede kant op te gaan. Een paar warme dagen en milde nachten. We staan in de startblokken … Als het verantwoord is, mogen onze dames binnenkort toch echt de wei in!

Op ons YouTube kanaal is een compilatie te zien van mijn wandeling door de natte wei met een strakblauwe lucht.