Koeien ontbijt

Kijkje in de koeienkeuken

De nieuwe vlog staat online. Deze keer het maken van een koeienontbijt in de picture. Onze koeien krijgen namelijk een klein beetje biologisch krachtvoer in de vorm van granen bijgevoerd. Dit krijgen ze als ontbijt gemengd met biologisch kuilgras, voordat ze naar buiten gaan om de rest van de dag te genieten van vers kruidenrijk gras.

De voermengwagen als grote beslagkom

Bijvoeren kan op verschillende manieren. Bij ons krijgen de koeien geen krachtvoerbrok, ook niet in de melkrobot. Het extra voer wordt op maat gemengd in de voermengwagen. Wanneer het gras door weersomstandigheden anders van samenstelling is, kunnen we op deze manier zelf bijsturen.

Drie voergroepen

De koeien lopen in de stal in één koppel, maar wanneer ze willen eten hebben ze hun eigen gedeelte aan het voerhek. Wij hebben de melkkoeien verdeeld in drie voergroepen. Daarbij krijgen de melkkoeien die nog niet zo lang hebben afgekalfd en de koeien die veel melk geven wat meer voer dan de melkkoeien die niet zoveel melk meer geven. Dit doen we om de koeien gezond te houden en maximaal gebruik te maken van het van eigen land afkomstige gras.

Vierde vlog

We hebben een vlog gemaakt van het bereiden van het meergranen ontbijt van de koeien. Zien? Klik dan op de volgende link.