Buizen trekken

Land- en Waterwerken

Waterwerken

Na het winterwerk was het wachten tot het land droog genoeg zou zijn om de vervolgwerkzaamheden uit te voeren. Vrijdag en zaterdag werden met een mol buizen getrokken van de nieuwe sloot naar de bestaande greppels, zodat de afwatering van het land nu weer op orde is.

Als laatste werden zaterdag twee lange buizen van 41 en 36 meter van de sloot naar de verst gelegen greppel getrokken. De 41 meter lange buis verbindt nu 3 greppels en de 36 meter lange buis (zie onderstaande foto’s) verbindt 2 greppels met de sloot. In de tussenliggende greppels zijn putjes gegraven en natuurlijk is er een stuk uit de buis gezaagd, zodat ook deze greppels hun water kwijt kunnen.

Landwerken

Na het trekken van de buizen was het land aan de beurt. Door het graven van de nieuwe en het dempen van de oude sloten was het land een grote puinhoop. Flink wat sporen moesten worden uitgevlakt. Met de grote balk achter de trekker, weide slepen, inzaaien en en opnieuw met de weidesleep er overheen ligt het land er nu strak bij behalve … de gedempte sloten. Die waren nog niet droog genoeg en daar zakten we nog weg. Dat komt dus weer een slag later, maar het lijkt nu toch wel aardig weer op weiland behalve dat er niet overal gras staat.

Het weer

Het weer moet nu de rest doen. Op alle kop akkers en langs de nieuwe sloten is het land nu met een biologisch graszaadmengsel ingezaaid. Dit mengsel bevat zo’n 10 verschillende soorten biologisch geteeld gras- en klaverzaad. Nu is het verder wachten op de juiste weersomstandigheden. Daar hebben we geen invloed op, maar we hopen natuurlijk dat het na de komende dip warmer wordt en dat er zo nu en dan regen valt. Dan komt er vanzelf een groene waas over de kale grond.