Onzichtbare deur

Nog meer vee de wei in

Nadat zondag de melkkoeien voor het eerst naar buiten mochten, was het gisterochtend de beurt aan de droge koeien (koeien die bijna moeten afkalven en dus niet gemolken worden) en de oudste jeugd.

Een ochtend in het teken van het vee

Als eerste hebben we de deur van de droge koeien opengezet. De meesten kennen het tafereel en al gauw stond de hele groep in het land. Daarna was het de beurt aan de pinken.

Van de oudste pinken waren er acht die naar de droge koeien groep mochten. Dat betekent dat ze eerst uitgeselecteerd werden en halsbanden om kregen. Daarna mochten ze eerst even wennen aan het buiten zijn. Op het moment dat ze klaar waren met springen en draven, hebben we ze naar de droge koeien in het land gebracht. Daarna was het de beurt voor de melkkoeien om naar buiten te mogen. Om half twaalf hadden we 137 dames en meisjes in de wei.

Vervolgens was het de beurt aan de volgende groep pinken. Deze groep blijft eerst hier om huis en gaat ’s avonds de stal weer in. Zoals het nu lijkt, verhuist de groep na het weekend naar de oude IJsbaan,waar ze wel dag en nacht buiten staan.

Hoge drempel

Wat altijd weer opvalt is, dat wanneer de deur van het jongvee opengaat, de drempel wel heel hoog lijkt. Er is er geen één die uit haar zelf over de drempel stapt. Wel werd er wat van de stengels voor de open deur gegeten. De pinken werden na ongeveer 15 minuten toch maar met zachte hand naar buiten gewerkt. Daarna was het een feestje. Voor ons ook omdat de meiden voor huis staan.

Eerste weidekalfje geboren

Gisteravond tegen 20.00 uur ging ik met de hond op pad om onze melkkoeien op te halen. Van ver weg zag ik al een koe de hele tijd met de kop naar beneden staan en zag ik een wit puntje. Het eerst weidekalfje is geboren! De hond bleef dus na het thuisbrengen van de melkkoeien thuis. Dat levert anders voor de moeder, die haar kalf wil beschermen, alleen maar stress op. Voor het ophalen van de droge koeien gingen we dus met z’n tweeën weer naar het land. We zagen dat het kalf al heel mooi naast de moeder liep. Sybrand begeleidde de mem en haar kalf naar huis en ik zorgde dat alle droge koeien ook mee naar huis liepen.

Als laatste hebben we ook het jongvee de stal in begeleid. Heel rustig gingen ze nu de drempel over die veel lager leek dan die ochtend. We konden terugkijken op een geslaagde dag.